Announcement

Collapse
No announcement yet.

Een 912 in Maleisie...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Een 912 in Maleisie...

    Eindelijk mag ik dan van mezelf dit topic openen. Alhoewel het import verhaal nog niet helemaal achter de rug is. Want morgen moeten we op voor de kenteken keuring. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en na maanden wachten en het feit dat vandaag op de auto club een toerrit werd georganiseerd, hebben we de kentekenplaat van onze leaseauto getrokken en achterop de Targa geplakt...

    Het eerste wat we zijn gaan doen is de officiele Maleisie foto gaan nemen: voor de Petronas Torens.



    Daarna naar de autoclub. Mensen zijn echt heel enthousiast. Een aantal keren kregen we te horen van klassieke autoliefhebbers dat het de eerste keer in hun leven was dat ze een Targa zagen.
    Hieronder het grasveld voor de autoclub.



    Ik zal de komende tijden meer berichten plaatsen over het reilen en zeilen van een 912 in Maleisie...

  • #2
    Héééééé!!!!!!!! Leuk Barwaut!!! Eindelijk!!!

    Comment


    • #3
      Héééééé!!!!!!!! Leuk Barwaut!!! Eindelijk!!!

      Comment


      • #4
        Leuk Barwaut! Wij wensen je heel veel probleemloze kilometers in Maleisië
        www.deklassieke912.nl

        Comment


        • #5
          Leuk Barwaut! Wij wensen je heel veel probleemloze kilometers in Maleisië
          www.deklassieke912.nl

          Comment


          • #6
            Barwaut,
            Gefeliciteerd, dat de administratieve lijdensweg (bijna) achter de rug is. Veel rijplezier,
            Gianni

            Comment


            • #7
              Barwaut,
              Gefeliciteerd, dat de administratieve lijdensweg (bijna) achter de rug is. Veel rijplezier,
              Gianni

              Comment


              • #8
                Na een maandje fietsen in Maleisie kan ik niet anders danheel jaloers op je zijn. Wat een fantastisch land, en dan rondtoeren met zo'n topauto.
                2 tips:
                -cap op tegen een zonnesteek
                -pas op voor overstekende varanen!

                Ronald B.
                sigpic NIET LULLEN, NIET POETSEN, MAAR RIJDEN!

                Comment


                • #9
                  Na een maandje fietsen in Maleisie kan ik niet anders danheel jaloers op je zijn. Wat een fantastisch land, en dan rondtoeren met zo'n topauto.
                  2 tips:
                  -cap op tegen een zonnesteek
                  -pas op voor overstekende varanen!

                  Ronald B.
                  sigpic NIET LULLEN, NIET POETSEN, MAAR RIJDEN!

                  Comment


                  • #10
                    Voor wie ook nog een auto in Maleisie wil brengen:

                    Zo langzamerhand kunnen we zeggen dat de hele procedure voor het invoeren van de Targa achter de rug is. Alhoewel we komende week nog een interessant los eindje moeten gaan afwerken. Maar daarover later meer.
                    Het is wel leuk voor de geinteresseerden om het hele verhaal op een rijtje te hebben. Ook voor ons zelf een 'leuke' samenvatting voor later.

                    Les 1 - Nederlands kenteken
                    Op het moment dat we wisten dat we naar Maleisie zouden gaan, half december 2005, hadden we de Targa net in Nederland. Ze was vanuit Californie, VS hier heen gekomen en stond nu in onze garage nog zonder RDW keuring en Nederlands kenteken. Het was zaak uit te zoeken wat nu de beste oplossing was. Of toch laten keuren en een Nederlands kenteken aanvragen of zonder kenteken gewoon weer de volgende container in. Het eerste bleek de beste keuze omdat voor uitvoer je Nederlandse papieren moet hebben en het kenteken zou blijven bestaan. Met andere woorden, op moment dat we weer terug komen in Nederland kan de auto gewoon weer de weg op en hoeft niet opnieuw te worden ingevoerd en gekeurd. Dus eind januari naar de RDW, eenvoudig goedgekeurd en een kenteken gekregen.

                    Les 2 - De verhuizers in Nederland
                    Half maart kwam het moment dat onze container voor Maleisie ging worden gevuld. De bepalingen van Fortis kwamen er op neer dat kosten voor het meenemen van een auto niet werden vergoed. Dus het was zaak voor ons om zo efficient mogelijk gebruik te maken van containerruimte. Omdat containers komen in 20 of 40 foot (6 of 12 meter) en een 20 footer natuurlijk al bij de verhuizing zat inbegrepen, zouden de extra kosten voor een 40 footer op onze rekening komen. Maar met vijfen en zessen konden al onze spullen en de Targa in een 20 footer. De verhuizers hadden er eigenlijk geen zin in want 'lastig, lastig' maar we hebben toch doorgezet. Afijn, alles in een container. Afvaart 3 maart 2006.

                    Les 3 - Aankomst in Maleisie
                    Het meest voorspoedige van het hele verhuistraject is denk ik wel de vaart over de oceanen geweest. Binnen veertien dagen stond de container op het vaste land van Maleisie. Jullie hebben in eerdere verhalen kunnen lezen dat de container daar nog wel even gestaan heeft...

                    Les 4 - De vergunning
                    Het vervoer per container heeft eigenlijk niet zoveel met de auto te maken. Het verhaal gaat verder met de AP, de Approval Permit. De vergunning waarmee je toegestaan wordt een auto in Maleisie te brengen. Omdat Maleisie zelf auto's maakt die liever niet door de mensen hier wordt gekocht, wordt de binnenlandse markt beschermd door een systeem van een maximaal aantal in te voeren auto's per jaar en een absurd hoge belasting op buitenlandse auto's.
                    Je moet dus aan een vergunning zien te komen. Deze zijn er wel maar het proces om er een te krijgen is uitermate schimmig. Inherent aan de obsessie voor geld in dit land is de verkoop van AP's dan ook geheel afhankelijk van wat de verkoper er uitgesleept probeert te krijgen. Probleem is dat er maar een bedrijf is in Maleisie dat AP's voor klassieke auto's kan uitgeven. Een monopolie dus. Gewone AP's voor nieuwe auto's is geen optie omdat de belastingen daarop zoals gezegd torenhoog zijn, voor klassiekers zijn er lagere tarieven.
                    Maar goed, er is dus geen vaste prijs voor een AP. Als je een blank gezicht laat zien met de intentie een 'dure' auto in te voeren kunnen de prijzen de pan uit rijzen. Gelukkig heeft Robbie van onze autoclub het hele proces begeleid. Zonder hem was het allemaal nooit gelukt. Hij heeft dus ook een 'redelijke'prijs voor de AP kunnen krijgen, uiteindelijk...
                    ... want het heeft een maand of vier geduurd voordat de vergunning rond was. Hetgeen eigenlijk allemaal neer is gekomen op de volstrekt inefficiente wijze van werken hier en nalatigheid. Voorbeelden: de verstrekker van de AP wist dat we er een wilde hebben maar is het proces pas aangegaan weken na onze aanvraag omdat hij dacht dat de container nog onderweg was naar Maleisie terwijl deze al weken in de haven stond. Nog een? Het Nederlandse kentekenbewijs moest worden vertaald. De AP-man heeft de boel naar een vertaler gestuurd, om na een dag of tien weer eens contact op te nemen met de vertaler waar de papieren bleven, om tot de ontdekking te komen dat hij een Duitse vertaler in de arm had genomen. Dus alsnog via een adresje via de Nederlandse ambassade heeft hij een Nederlandse vertaling kunnen laten maken. Met andere woorden, alleen al de vertaling van tien zinnen heeft bijna drie weken geduurd...

                    Ze werken hier dan ook heel serieel: stap voor stap, de volgende stap pas als de eerdere stap klaar is of fout gaat. Geen plannen B of checken van stappen op de voortgang...
                    Maar goed de AP was binnen, wij waren klaar. Dachten we...

                    Les 5 - Invoer belasting
                    Verrassing uit de hoge hoed. De AP-man was ook degene die de container moest inklaren vanwege de Targa, en komt vervolgens met een overzichtje van te betalen bedragen. Op dit lijstje een aanzienlijk bedrag voor invoer belasting op de auto. Wellicht stom van ons maar wij hadden alti?
                    CAT_ID 
                    ?FORUM_ID 
                    ?TOPIC_ID 
                    ?REPLY_ID 
                    ?R_MAIL ?R_AUTHO R 
                    ?R_MESSAGE ???R_DATE ?R_IP ?R_STATUS ?R_LAST_EDIT ?R_LAST_EDITBY
                    
                    ?R_SIG ? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????ž?? ?????? ??????????????????????????????????????????•??????? ??????????•??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????,???? ,?1 ??????????????? ????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????½???? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????º??????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????? ? ????   ?   '4AR_ht?¡±Ü??? 
                    "#)AL????????? ?  ??e??? ??o??a?o?t?n?art?s????e?m a .desgki1klmno2rst?vw?'z?5 ???????????8???9 žŽ??? ?Ÿ?????????????????????e? ?? ?šŠ??a?????o??rni??ts???œ dlŒ??????bmg,?1?u??2k?50? ?v.'?6???p?34??z89?jc???? f?h???E7??????w?\A????(L? :B?HN)?????????DG3210/.-,+*)('  
                    ?????????????????? ?????????????????????????????????????????? ?????? ??@ ???I?????????????? ???????????????????????jd gedacht dat met de koop van de AP alles zou zijn betaald. Maar we hadden niet op de invoer belasting gerekend. Omdat het Maleisie is stonden er op de rekening van de AP-man ook al bedragen voor koffiegeld (smeergeld) en nog handelingskosten die je niet zomaar van je losse geld betaald. Al met al een rekeningwaarvan we even schrokken. Maar ja, al onze spullen zaten in de container en de Targa. Terug sturen naar Nederland was geen optie want dan zouden ook onze spullen meegaan, de container kon immers tussentijds niet geopend worden. Het was alles of niets...
                    Pleister op de wonde leek het feit dat het bedrag voor belasting van de auto, volgens de AP-man een schatting was en zou volgens Robbie het uiteindelijke bedrag lager uitvallen. Een beetje vreemd om een schatting voor uit te moeten betalen maar we hadden geen keuze. Veel vertrouwen hadden we echter niet in die schatting want als je in dit land van je geld gescheiden wordt zie je het nooit meer terug.

                    Les 6 - Cheques?
                    Om het totale bedrag bij elkaar te brengen voor de belastingen waren er ook enkele toeren vereist. Wij moesten geld uit Nederland laten komen maar omdat het een paar dagen zou duren en we op dat moment dachten dat als we zouden betalen de container direct zou kunnen worden geklaard (ja ja, zie les 7...) konden we er voor zorgen dat Maybank (werk van Lies) de boel voorschoot. Een paar dagen later hebben we hen weer terug betaald. Deze cheque is via onze verhuizers naar de AP-man gegaan. Hetgeen later nog voor een paar 'leuke' situaties heeft gezorgd. (later meer...)

                    Les 7 - Het klaren van de container
                    Het uiteindelijke probleem van het klaren van de container lag in het feit dat er twee partijen aanspraak maakten op de inhoud van de container. Onze verhuizers voor de normale spullen en onze AP-man voor de auto. Maar voordat dit duidelijk was zijn er weken (??) voorbij gegaan. We hebben zelf (Robbie) moeten uitzoeken wat er aan de hand was. Onze verhuizers hier waren daarin ook volstrekt laks. Het enige waar ze oog voor hadden was hun deel van de zending, onze huishoudelijke spullen. Omdat de AP-man ook niet zo'n licht is (alhoewel hij dat wel denkt) kwam hij er ook niet achter hoe het zat. Maar goed, twee partijen maakten dus aanspraak op de container en dat vond Douane uitermate verdacht. Pas na het laten opstellen van een brief door ons van de verhuizers met een verklaring van hoe het zat kon de container vrij gegeven worden.
                    Dus op een donderdagmiddag in juli, enkele uren voordat we twee weken naar Nederland zouden gaan, werd de container geopend en alle spullen inclusief auto vrijgegeven.

                    Hiermee was het fysiek binnenbrengen van de auto achter de rug...

                    Les 8 - Douane papieren
                    Omdat alles door de douane heen was kreeg ik ook het importformulier van de auto. Met daarop het bedrag aan betaalde belasting. Tot onze grote verbazing bleek dit bedrag maar een kwart (1/4) te zijn van wat onze AP-man als 'voorschot' had gevraagd. Nou lekker verhaal dus...
                    De AP-man had ook beloofd van alles de rekeningen op te sturen en bedragen te verantwoorden. Maar deze hebben we natuurlijk nog niet gehad.

                    We hebben dus nog een aanzienlijk bedrag te goed, in principe. Aanstaande dinsdag hebben we een meeting met onze verhuizers en de AP-man om dit op te helderen. Een onderhands telefoontje ondertussen van mij aan de AP-man kwam neer op het feit dat de rest van het bedrag 'overige en diverse kosten' zouden zijn. Maar van deze 'kosten' kunnen Liesbeth en samen 3x op en neer naar Nederland.
                    De verhuizers zijn ook op de bijeenkomst omdat 'zij in een vlaag van verstandverbijstering de rekening van de AP-man ook hebben verzonden aan Maybank. (kunnen jullie het nog volgen). Met andere woorden zijn 'zeggen' dus het bedrag aan belastingen van Maybank te hebben gekregen (hetgeen niet zo is, Maybank heeft alleen de cheque voorgeschoten voor ons). Met ons Douane-bewijs van het werkelijke bedrag hebben wij onze verhuizers even in het nauw willen drijven omdat zij een rekening hebben verstuurd. Beetje kromme situatie omdat de AP-man de werkelijke schuldige is maar omdat dit Maleisie is wilden we zoveel mogelijk partijen aan het schrikken maken. Hetgeen tot nu toe lijkt te werken omdat de verhuizers de meeting van dinsdag hebben opgezet om hun 'niet betrokkenheid' te willen bevestigen, Maar ze weten drommels goed dat door het verzenden van een officiele rekening naar ons, ze bevestigen te veel geld te hebben ontvangen.... Wordt vervolgd...

                    Les 9 - Het kentekenbewijs
                    Maar goed dit stuk gaat over de invoer van de auto. Deze stond dus half juli op de stoep, zonder kenteken. Volgens de mensen van de autoclub geen probleem: naar de JPJ (Maleise RDW) , keuren en een kenteken aanvragen. Dus wij naar de JPJ.
                    Eerst moet je je auto verzekeren anders kan het proces noet voort. Dus wij (ik en Rudy van de autoclub) naar een stalletje een verzekering kopen voor een week. Geen probleem.
                    Dan op weg naar de keuring. Paar formulieren, paar kwartier verder. De keuring slaat nergens op. In feite is het alleen het checken van het chassis- en motornummer. ?
                    CAT_ID 
                    ?FORUM_ID 
                    ?TOPIC_ID 
                    ?REPLY_ID 
                    ?R_MAIL ?R_AUTHO R 
                    ?R_MESSAGE ???R_DATE ?R_IP ?R_STATUS ?R_LAST_EDIT ?R_LAST_EDITBY
                    
                    ?R_SIG ? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????ž?? ?????? ??????????????????????????????????????????•??????? ??????????•??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????,???? ,?1 Verder geen technische keuring of wat dan ook. Echter voor ons toch een probleem. De westerse wereld doet al eeuwen niets meer met motornummers. Omdat motoren eenvoudig vervangen kunnen worden, is een motornummer eigenlijk geen vaste waarde. Maar in Maleisie moeten ze een chassis- en motornummer hebben. Omdat de bijna 40-jarige Targa ook al eens een reparatie aan de oliepomp heeft gehad en die oliepomp een onlosmakelijk deel is van het deel waar het motornummer op staat bij de 912. Was dit deel ooit vervangen, met een blank gedeelte voor het motornummer. Met andere woorden: de Targa heeft wel zijn oorspronkelijk motor, maar zonder het deel waar dat nummer op staat. Geen fraude, maar gewoon zoals dat altijd is gegaan met dit soort Porsche motoren.

                    Nu wil het feit dat de Douane bij de inklaring van de auto natuurlijk ook een motornummer nodig had. De AP-man kon dat natuurlijk niet vinden, mij er bij geroepen en omdat ik wist dat er geen nummer was en er van overtuigd was dat het 'oliepomp reparatie'-verhaal en het feit dat er geen nummer is voor aardig wat problemen zou zorgen, hebben we een nummer opgeschreven dat op een mooi onderdeel stond. Een onderdelennummer dus.

                    Dat nummer heeft het lang goed gedaan, maar alleen vanwege het feit dat de Douane geen verstand van auto's heeft. Ik dacht ook dat het alleen een Doaune-verhaal zou zijn, maar bij de JPJ keuring werd er dus weer naar het motornummer gevraagd en gekeken. Iedere monteur kon zien dat het geen motornummer was, dus we gingen nat. Maar ik had al nattigheid gevoeld dus een plan B bedacht. Geen waterdicht plan B maar beter dan niets en wellicht nog meer lastige zaken om te regelen. Plan B was het versnellingsbaknummer. Bij Echte Auto's heeft een auto niet alleen een motornummer maar heeft ook de versnelllingsbak een nummer. Omdat versnellingsbak en motor bij deze kleine autootjes erg dicht bij elkaar zitten, heb ik dit nummer aangewezen als motornummer. Het is immers een nummer zoals een motornummer ook is, duidelijk zichtbaar ingeslagen in een metalen gedeelte.

                    De keurmeester van de JPJ geloofde zelf ook wel dat dat nieuwe nummer het motornummer was maar omdat op het Douane formulier het 'foute' nummer stond moest eerst alle Douane papierwinkel opnieuw...

                    Goede raad was duur. Hoe zou de Doaune reageren op een fout nummer? Het hele importverhaal opnieuw? Auto terug? Gelukkig waren alle nadelen van Maleisie nu een heel groot voordeel. Je moet weten dat ze hier werken op papier: alles is een formulier en formulieren worden gestempeld en getekend. Het douaneformulier stond dus al vol met stempels en parafen. Daarnaast is vrijdagmiddag hier al nationaal weekend, er gebeurt zakelijk niets meer. Instanties zijn wel open maar of de juiste personen er zijn is maar afwachten. Maar mijn strategie was om juist op vrijdagmiddag naar de douane te gaan en te zeggen dat er een klein administratief foutje was gemaakt. Ik dus daar heen. Inderdaad een compleet leeg kantoor met een welwillende dame op leeftijd. Ik vriendelijk uitgelegd wat het probleem was. Zij pakte haar pen, streepte het oude nummer door, nieuwe erbij, stempel, paraaf en binnen vijf minuten stond ik weer buiten... Of het genoeg zou zijn...

                    Wij dus weer naar de keurmeester van de JPJ. Omdat we dezelfde hadden (speciaal op gelet...) en hij zag dat we stempels en parafen hadden, heeft hij de auto geen blik meer waardig gekeurd en de keuring was achter de rug. Met een nieuw 'motornummer'...

                    Les 10 - het NIKI systeem
                    Na de verzekering en de keuring kan de eigenlijke kenteken aanvraag van start. Wij dus naar het JPJ kantoor. Je krijgt een checklist met alle formulieren die je moet hebben: AP, Douane, verzekering, kopie paspoort en het NIKI systeem formulier. NIKI formulier?

                    Sinds oktober 2005 tracht Maleisie het invoeren van auto's iets meer te stroomlijnen. Alle auto's die het land in komen gaan het NIKI systeem in. Het JPJ kantoor kan dan zien dat de auto is ingevoerd met welke kenmerken. Echter, omdat onze Targa via de AP-man was ingevoerd via een lokale container terminal, was er geen NIKI inschrijving. De enige plaats waar een auto in het systeem kon worden gebracht is in de grote haven Klang. Want zo redeneren de Maleiers, alleen daar komen auto's het land binnen. Hetgeen uiteraard niet zo is...

                    JPJ vertelde dus doodleuk dat ik geen kenteken kon krijgen zonder NIKI en dat ik het dus moest uitzoeken met de Douane. Dus ik weer naar de (lokale) Douane van de lokale container terminal die onze auto had ingeklaard. Zij waren erg hulpvaardig en vertelde dat ik naar het hoofdkantoor van de JPJ in Putrajaya had te gaan. Putrajaya is de administratieve overheidsstad net buiten KL, een half uurtje rijden...

                    Les 11 - JPJ headquarters Putrajaya
                    Prachtig ruime 'stad' Putrajaya, meer een groot kantoren complex. Makkelijk te vinden en ik op weg naar mijn contactpersoon daar, naam gekregen van Douane. Even wachten in de wachtkamer en na een half uurtje aan de beurt. Bij het Hoofd van JPJ Technische Keuringen himself. Verhaal gehouden, aardige man. Hij vertelde me weinig te kunnen doen omdat i?
                    CAT_ID 
                    ?FORUM_ID 
                    ?TOPIC_ID 
                    ?REPLY_ID 
                    ?R_MAIL ?R_AUTHO R 
                    ?R_MESSAGE ???R_DATE ?R_IP ?R_STATUS ?R_LAST_EDIT ?R_LAST_EDITBY
                    
                    ?R_SIG ? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????ž?? ?????? ??????????????????????????????????????????•??????? ??????????•??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????,???? ,?1 k wel degelijk naar de haven moest om de auto te laten zien en in het NIKI systeem te laten brengen.
                    Hij maakt een afspraak voor me, belt met de haven/Douane. Na afloop van het gesprek zegt hij: 'weet je wat, ik help je zelf wel even'. Dus wij naar beneden, hij checkt chassis- en motornummer(!) en ik krijg een prachtig formulier met stempels en parafen. Ondertussen wil hij ook nog de Targa kopen...


                    JPJ, Putrajaya

                    Les 12 - Terug naar JPJ
                    Met mijn Putrajaya formulier terug naar JPJ. Dezelfde mevrouw bekijkt het formulier, checkt het NIKI systeem en... niets. Na veel heen en weer gepraat en achteraf onjuiste info van mij,blijkt dat het Putrajaya formulier helemaal geen NIKI verhaal is maar een TYPE-goedkeuring voor een Porsche 912. Op zich een heel handig formulier omdat zonder type goedkeuring je ook voor gesloten deuren komt te staan... maar nog steeds geen NIKI vermelding. Na bijna de JPJ dame (onterecht) over de balie te hebben gehaald, toch maar op weg naar de haven...

                    Les 13 - Port Klang
                    Port Klang is dus waar 'alle' auto's het land binnen komen en het NIKI systeem is. Het kantoor daar vinden was nog niet zo makkelijk. Ik naar binnen, ze wisten dat ik zou komen (afspraak van Putrajaya), ik het verhaal nog een keer verteld. Het hoofd van dat kantoor wist me te vertellen dat ze inderdaad de NIKI afhandeling doen maar daarvoor moesten ze wel even de auto keuren... Nog een keer mijn 'motornummer' verdedigen. Dus de Targa daar de brug op, drie keurmeesters kijken. En ze doen er nogal lang over. Het 'motornummer' staat dan ook wel op een hele vreemde plek... Toch de auto weer van de brug af en ik naar kantoor. geen boe of bah over de keuring. Ik zag het lijk alweer drijven. Wachten op kantoor, half uurtje...
                    En daar kwam het over de balie: mijn inschrijving in het NIKI systeem... Fffff... was even zweten.

                    Les 14 - Terug naar JPJ
                    Nu moet alles in orde zijn. De JPJ dame was al weer blij dat we er waren voor de derde keer. Ze maakt de papieren in orde. Maar er is een probleempje. Het geval wil dat de AP altijd op naam heeft gestaan van de AP-man en daarmee ook de eigendom van de auto... (!?) Beetje tricky, maar dat hebben we altijd geweten. We hebben daarom ook na de inklaring van de auto een overeenkomstje gekregen van de AP-man dat de auto weer op onze naam staat. Echter op dit formulier staat nog het oude/foute motornummer en dat kan niet volgens JPJ. We moeten dus voor een nieuw overdrachtdocument zorgen, hoe hoog of laag we ook springen...

                    Les 15 - Scannen voor gevorderden
                    We hebben niet echt zin om terug te gaan naar de AP-man. Enerzijds omdat hij helemaal aan de ander kant van de stad zit. Overdag zeker bijna een uur rijden en anderzijds omdat we gewoon een kenteken willen. Rudy is niet voor een gat te vangen. We gaan naar een vriend van hem in de stad, daar scannen ze het document in, wissen het foute nummer, printen de boel uit en een handtekening er onder . Klaar. Wij terug naar de JPJ.

                    Les 16 - Terug naar JPJ
                    Voor de vierde keer melden we ons bij het kantoor. Omdat we dezelfde mevrouw hebben en ze weet dat we terug zijn gegaan voor een nieuw formulier, bekijkt ze ons nieuwe formulier niet eens. Alles is nu geregeld. Het stomme is dus hier dat als iets niet klopt, je gewoon eerst een hoop stennis moet maken, dan toch weg gaan en later terug komen. Ze verwachten dan blijkbaar dat je het opnieuw hebt geregeld en het nu dus wel goed is...

                    Ondertussen moet je naar buiten naar een loketje waar een aantal televisies staan. Op deze schermen komen allemaal nummers voorbij: kentekens. Voor deze schermen staan tientallen, vooral Chinezen 'mooie' nummers uit te zoeken. Eenvoudig gezegd beginnen ze elke maand opnieuw met letter en cijfers. Deste later in de maand, deste meer cijfers op je kenteken. Je gaat naar het loket zegt welk nummer je wil en betaalt. Nu had ik het wel gehad met de JPJ dus erg veel geduld om een speciaal nummer uit te zoeken was er niet. Dus ik heb het eerste de beste nummer gekozen wat op 912 eindigt: WPF4912. Ik betaal en Rudy zegt: 'goedkoop nummer'. Ik zeg: 'Hoezo goedkoop nummer?'. En dan blijkt dat elk nummer een andere prijs heeft. Dit is dus een overheidsorgaan dat per nummer een andere prijs vraagt. Het is vooral een Chinees iets. 2 en 8 zijn geluksnummers, 4 is De Dood. Dus als je een mooi nummer wil, betaal je. Het schijnt dat kentekens met 888 voor meer dan 10.000 euro verkocht worden.
                    Maar we hebben een nummer, gaan terug naar de andere balie en krijgen ons kentekenbewijs. Officieel en geheel op mijn naam, haleluja... weer een auto op de Maleise wegen.

                    Dit was heel beknopt hetgeen we hebben moeten doen om de Targa op de weg te krijgen. Alles bij elkaar bijna vijf maanden werk. Sommige zaken hadden een stuk eenvoudiger gekund, zoals het hebben van een echt motornummer en bijvoorbeeld weten dat je een NIKI inschrijving nodig hebt. Dus de volgende auto wordt een stuk sneller afgehandeld, we hebben nog een witte Coupe in Nederland staan...



                    Comment


                    • #11
                      Voor wie ook nog een auto in Maleisie wil brengen:

                      Zo langzamerhand kunnen we zeggen dat de hele procedure voor het invoeren van de Targa achter de rug is. Alhoewel we komende week nog een interessant los eindje moeten gaan afwerken. Maar daarover later meer.
                      Het is wel leuk voor de geinteresseerden om het hele verhaal op een rijtje te hebben. Ook voor ons zelf een 'leuke' samenvatting voor later.

                      Les 1 - Nederlands kenteken
                      Op het moment dat we wisten dat we naar Maleisie zouden gaan, half december 2005, hadden we de Targa net in Nederland. Ze was vanuit Californie, VS hier heen gekomen en stond nu in onze garage nog zonder RDW keuring en Nederlands kenteken. Het was zaak uit te zoeken wat nu de beste oplossing was. Of toch laten keuren en een Nederlands kenteken aanvragen of zonder kenteken gewoon weer de volgende container in. Het eerste bleek de beste keuze omdat voor uitvoer je Nederlandse papieren moet hebben en het kenteken zou blijven bestaan. Met andere woorden, op moment dat we weer terug komen in Nederland kan de auto gewoon weer de weg op en hoeft niet opnieuw te worden ingevoerd en gekeurd. Dus eind januari naar de RDW, eenvoudig goedgekeurd en een kenteken gekregen.

                      Les 2 - De verhuizers in Nederland
                      Half maart kwam het moment dat onze container voor Maleisie ging worden gevuld. De bepalingen van Fortis kwamen er op neer dat kosten voor het meenemen van een auto niet werden vergoed. Dus het was zaak voor ons om zo efficient mogelijk gebruik te maken van containerruimte. Omdat containers komen in 20 of 40 foot (6 of 12 meter) en een 20 footer natuurlijk al bij de verhuizing zat inbegrepen, zouden de extra kosten voor een 40 footer op onze rekening komen. Maar met vijfen en zessen konden al onze spullen en de Targa in een 20 footer. De verhuizers hadden er eigenlijk geen zin in want 'lastig, lastig' maar we hebben toch doorgezet. Afijn, alles in een container. Afvaart 3 maart 2006.

                      Les 3 - Aankomst in Maleisie
                      Het meest voorspoedige van het hele verhuistraject is denk ik wel de vaart over de oceanen geweest. Binnen veertien dagen stond de container op het vaste land van Maleisie. Jullie hebben in eerdere verhalen kunnen lezen dat de container daar nog wel even gestaan heeft...

                      Les 4 - De vergunning
                      Het vervoer per container heeft eigenlijk niet zoveel met de auto te maken. Het verhaal gaat verder met de AP, de Approval Permit. De vergunning waarmee je toegestaan wordt een auto in Maleisie te brengen. Omdat Maleisie zelf auto's maakt die liever niet door de mensen hier wordt gekocht, wordt de binnenlandse markt beschermd door een systeem van een maximaal aantal in te voeren auto's per jaar en een absurd hoge belasting op buitenlandse auto's.
                      Je moet dus aan een vergunning zien te komen. Deze zijn er wel maar het proces om er een te krijgen is uitermate schimmig. Inherent aan de obsessie voor geld in dit land is de verkoop van AP's dan ook geheel afhankelijk van wat de verkoper er uitgesleept probeert te krijgen. Probleem is dat er maar een bedrijf is in Maleisie dat AP's voor klassieke auto's kan uitgeven. Een monopolie dus. Gewone AP's voor nieuwe auto's is geen optie omdat de belastingen daarop zoals gezegd torenhoog zijn, voor klassiekers zijn er lagere tarieven.
                      Maar goed, er is dus geen vaste prijs voor een AP. Als je een blank gezicht laat zien met de intentie een 'dure' auto in te voeren kunnen de prijzen de pan uit rijzen. Gelukkig heeft Robbie van onze autoclub het hele proces begeleid. Zonder hem was het allemaal nooit gelukt. Hij heeft dus ook een 'redelijke'prijs voor de AP kunnen krijgen, uiteindelijk...
                      ... want het heeft een maand of vier geduurd voordat de vergunning rond was. Hetgeen eigenlijk allemaal neer is gekomen op de volstrekt inefficiente wijze van werken hier en nalatigheid. Voorbeelden: de verstrekker van de AP wist dat we er een wilde hebben maar is het proces pas aangegaan weken na onze aanvraag omdat hij dacht dat de container nog onderweg was naar Maleisie terwijl deze al weken in de haven stond. Nog een? Het Nederlandse kentekenbewijs moest worden vertaald. De AP-man heeft de boel naar een vertaler gestuurd, om na een dag of tien weer eens contact op te nemen met de vertaler waar de papieren bleven, om tot de ontdekking te komen dat hij een Duitse vertaler in de arm had genomen. Dus alsnog via een adresje via de Nederlandse ambassade heeft hij een Nederlandse vertaling kunnen laten maken. Met andere woorden, alleen al de vertaling van tien zinnen heeft bijna drie weken geduurd...

                      Ze werken hier dan ook heel serieel: stap voor stap, de volgende stap pas als de eerdere stap klaar is of fout gaat. Geen plannen B of checken van stappen op de voortgang...
                      Maar goed de AP was binnen, wij waren klaar. Dachten we...

                      Les 5 - Invoer belasting
                      Verrassing uit de hoge hoed. De AP-man was ook degene die de container moest inklaren vanwege de Targa, en komt vervolgens met een overzichtje van te betalen bedragen. Op dit lijstje een aanzienlijk bedrag voor invoer belasting op de auto. Wellicht stom van ons maar wij hadden alti?
                      CAT_ID 
                      ?FORUM_ID 
                      ?TOPIC_ID 
                      ?REPLY_ID 
                      ?R_MAIL ?R_AUTHO R 
                      ?R_MESSAGE ???R_DATE ?R_IP ?R_STATUS ?R_LAST_EDIT ?R_LAST_EDITBY
                      
                      ?R_SIG ? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????ž?? ?????? ??????????????????????????????????????????•??????? ??????????•??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????,???? ,?1 ??????????????? ????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????½???? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????º??????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????? ? ????   ?   '4AR_ht?¡±Ü??? 
                      "#)AL????????? ?  ??e??? ??o??a?o?t?n?art?s????e?m a .desgki1klmno2rst?vw?'z?5 ???????????8???9 žŽ??? ?Ÿ?????????????????????e? ?? ?šŠ??a?????o??rni??ts???œ dlŒ??????bmg,?1?u??2k?50? ?v.'?6???p?34??z89?jc???? f?h???E7??????w?\A????(L? :B?HN)?????????DG3210/.-,+*)('  
                      ?????????????????? ?????????????????????????????????????????? ?????? ??@ ???I?????????????? ???????????????????????jd gedacht dat met de koop van de AP alles zou zijn betaald. Maar we hadden niet op de invoer belasting gerekend. Omdat het Maleisie is stonden er op de rekening van de AP-man ook al bedragen voor koffiegeld (smeergeld) en nog handelingskosten die je niet zomaar van je losse geld betaald. Al met al een rekeningwaarvan we even schrokken. Maar ja, al onze spullen zaten in de container en de Targa. Terug sturen naar Nederland was geen optie want dan zouden ook onze spullen meegaan, de container kon immers tussentijds niet geopend worden. Het was alles of niets...
                      Pleister op de wonde leek het feit dat het bedrag voor belasting van de auto, volgens de AP-man een schatting was en zou volgens Robbie het uiteindelijke bedrag lager uitvallen. Een beetje vreemd om een schatting voor uit te moeten betalen maar we hadden geen keuze. Veel vertrouwen hadden we echter niet in die schatting want als je in dit land van je geld gescheiden wordt zie je het nooit meer terug.

                      Les 6 - Cheques?
                      Om het totale bedrag bij elkaar te brengen voor de belastingen waren er ook enkele toeren vereist. Wij moesten geld uit Nederland laten komen maar omdat het een paar dagen zou duren en we op dat moment dachten dat als we zouden betalen de container direct zou kunnen worden geklaard (ja ja, zie les 7...) konden we er voor zorgen dat Maybank (werk van Lies) de boel voorschoot. Een paar dagen later hebben we hen weer terug betaald. Deze cheque is via onze verhuizers naar de AP-man gegaan. Hetgeen later nog voor een paar 'leuke' situaties heeft gezorgd. (later meer...)

                      Les 7 - Het klaren van de container
                      Het uiteindelijke probleem van het klaren van de container lag in het feit dat er twee partijen aanspraak maakten op de inhoud van de container. Onze verhuizers voor de normale spullen en onze AP-man voor de auto. Maar voordat dit duidelijk was zijn er weken (??) voorbij gegaan. We hebben zelf (Robbie) moeten uitzoeken wat er aan de hand was. Onze verhuizers hier waren daarin ook volstrekt laks. Het enige waar ze oog voor hadden was hun deel van de zending, onze huishoudelijke spullen. Omdat de AP-man ook niet zo'n licht is (alhoewel hij dat wel denkt) kwam hij er ook niet achter hoe het zat. Maar goed, twee partijen maakten dus aanspraak op de container en dat vond Douane uitermate verdacht. Pas na het laten opstellen van een brief door ons van de verhuizers met een verklaring van hoe het zat kon de container vrij gegeven worden.
                      Dus op een donderdagmiddag in juli, enkele uren voordat we twee weken naar Nederland zouden gaan, werd de container geopend en alle spullen inclusief auto vrijgegeven.

                      Hiermee was het fysiek binnenbrengen van de auto achter de rug...

                      Les 8 - Douane papieren
                      Omdat alles door de douane heen was kreeg ik ook het importformulier van de auto. Met daarop het bedrag aan betaalde belasting. Tot onze grote verbazing bleek dit bedrag maar een kwart (1/4) te zijn van wat onze AP-man als 'voorschot' had gevraagd. Nou lekker verhaal dus...
                      De AP-man had ook beloofd van alles de rekeningen op te sturen en bedragen te verantwoorden. Maar deze hebben we natuurlijk nog niet gehad.

                      We hebben dus nog een aanzienlijk bedrag te goed, in principe. Aanstaande dinsdag hebben we een meeting met onze verhuizers en de AP-man om dit op te helderen. Een onderhands telefoontje ondertussen van mij aan de AP-man kwam neer op het feit dat de rest van het bedrag 'overige en diverse kosten' zouden zijn. Maar van deze 'kosten' kunnen Liesbeth en samen 3x op en neer naar Nederland.
                      De verhuizers zijn ook op de bijeenkomst omdat 'zij in een vlaag van verstandverbijstering de rekening van de AP-man ook hebben verzonden aan Maybank. (kunnen jullie het nog volgen). Met andere woorden zijn 'zeggen' dus het bedrag aan belastingen van Maybank te hebben gekregen (hetgeen niet zo is, Maybank heeft alleen de cheque voorgeschoten voor ons). Met ons Douane-bewijs van het werkelijke bedrag hebben wij onze verhuizers even in het nauw willen drijven omdat zij een rekening hebben verstuurd. Beetje kromme situatie omdat de AP-man de werkelijke schuldige is maar omdat dit Maleisie is wilden we zoveel mogelijk partijen aan het schrikken maken. Hetgeen tot nu toe lijkt te werken omdat de verhuizers de meeting van dinsdag hebben opgezet om hun 'niet betrokkenheid' te willen bevestigen, Maar ze weten drommels goed dat door het verzenden van een officiele rekening naar ons, ze bevestigen te veel geld te hebben ontvangen.... Wordt vervolgd...

                      Les 9 - Het kentekenbewijs
                      Maar goed dit stuk gaat over de invoer van de auto. Deze stond dus half juli op de stoep, zonder kenteken. Volgens de mensen van de autoclub geen probleem: naar de JPJ (Maleise RDW) , keuren en een kenteken aanvragen. Dus wij naar de JPJ.
                      Eerst moet je je auto verzekeren anders kan het proces noet voort. Dus wij (ik en Rudy van de autoclub) naar een stalletje een verzekering kopen voor een week. Geen probleem.
                      Dan op weg naar de keuring. Paar formulieren, paar kwartier verder. De keuring slaat nergens op. In feite is het alleen het checken van het chassis- en motornummer. ?
                      CAT_ID 
                      ?FORUM_ID 
                      ?TOPIC_ID 
                      ?REPLY_ID 
                      ?R_MAIL ?R_AUTHO R 
                      ?R_MESSAGE ???R_DATE ?R_IP ?R_STATUS ?R_LAST_EDIT ?R_LAST_EDITBY
                      
                      ?R_SIG ? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????ž?? ?????? ??????????????????????????????????????????•??????? ??????????•??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????,???? ,?1 Verder geen technische keuring of wat dan ook. Echter voor ons toch een probleem. De westerse wereld doet al eeuwen niets meer met motornummers. Omdat motoren eenvoudig vervangen kunnen worden, is een motornummer eigenlijk geen vaste waarde. Maar in Maleisie moeten ze een chassis- en motornummer hebben. Omdat de bijna 40-jarige Targa ook al eens een reparatie aan de oliepomp heeft gehad en die oliepomp een onlosmakelijk deel is van het deel waar het motornummer op staat bij de 912. Was dit deel ooit vervangen, met een blank gedeelte voor het motornummer. Met andere woorden: de Targa heeft wel zijn oorspronkelijk motor, maar zonder het deel waar dat nummer op staat. Geen fraude, maar gewoon zoals dat altijd is gegaan met dit soort Porsche motoren.

                      Nu wil het feit dat de Douane bij de inklaring van de auto natuurlijk ook een motornummer nodig had. De AP-man kon dat natuurlijk niet vinden, mij er bij geroepen en omdat ik wist dat er geen nummer was en er van overtuigd was dat het 'oliepomp reparatie'-verhaal en het feit dat er geen nummer is voor aardig wat problemen zou zorgen, hebben we een nummer opgeschreven dat op een mooi onderdeel stond. Een onderdelennummer dus.

                      Dat nummer heeft het lang goed gedaan, maar alleen vanwege het feit dat de Douane geen verstand van auto's heeft. Ik dacht ook dat het alleen een Doaune-verhaal zou zijn, maar bij de JPJ keuring werd er dus weer naar het motornummer gevraagd en gekeken. Iedere monteur kon zien dat het geen motornummer was, dus we gingen nat. Maar ik had al nattigheid gevoeld dus een plan B bedacht. Geen waterdicht plan B maar beter dan niets en wellicht nog meer lastige zaken om te regelen. Plan B was het versnellingsbaknummer. Bij Echte Auto's heeft een auto niet alleen een motornummer maar heeft ook de versnelllingsbak een nummer. Omdat versnellingsbak en motor bij deze kleine autootjes erg dicht bij elkaar zitten, heb ik dit nummer aangewezen als motornummer. Het is immers een nummer zoals een motornummer ook is, duidelijk zichtbaar ingeslagen in een metalen gedeelte.

                      De keurmeester van de JPJ geloofde zelf ook wel dat dat nieuwe nummer het motornummer was maar omdat op het Douane formulier het 'foute' nummer stond moest eerst alle Douane papierwinkel opnieuw...

                      Goede raad was duur. Hoe zou de Doaune reageren op een fout nummer? Het hele importverhaal opnieuw? Auto terug? Gelukkig waren alle nadelen van Maleisie nu een heel groot voordeel. Je moet weten dat ze hier werken op papier: alles is een formulier en formulieren worden gestempeld en getekend. Het douaneformulier stond dus al vol met stempels en parafen. Daarnaast is vrijdagmiddag hier al nationaal weekend, er gebeurt zakelijk niets meer. Instanties zijn wel open maar of de juiste personen er zijn is maar afwachten. Maar mijn strategie was om juist op vrijdagmiddag naar de douane te gaan en te zeggen dat er een klein administratief foutje was gemaakt. Ik dus daar heen. Inderdaad een compleet leeg kantoor met een welwillende dame op leeftijd. Ik vriendelijk uitgelegd wat het probleem was. Zij pakte haar pen, streepte het oude nummer door, nieuwe erbij, stempel, paraaf en binnen vijf minuten stond ik weer buiten... Of het genoeg zou zijn...

                      Wij dus weer naar de keurmeester van de JPJ. Omdat we dezelfde hadden (speciaal op gelet...) en hij zag dat we stempels en parafen hadden, heeft hij de auto geen blik meer waardig gekeurd en de keuring was achter de rug. Met een nieuw 'motornummer'...

                      Les 10 - het NIKI systeem
                      Na de verzekering en de keuring kan de eigenlijke kenteken aanvraag van start. Wij dus naar het JPJ kantoor. Je krijgt een checklist met alle formulieren die je moet hebben: AP, Douane, verzekering, kopie paspoort en het NIKI systeem formulier. NIKI formulier?

                      Sinds oktober 2005 tracht Maleisie het invoeren van auto's iets meer te stroomlijnen. Alle auto's die het land in komen gaan het NIKI systeem in. Het JPJ kantoor kan dan zien dat de auto is ingevoerd met welke kenmerken. Echter, omdat onze Targa via de AP-man was ingevoerd via een lokale container terminal, was er geen NIKI inschrijving. De enige plaats waar een auto in het systeem kon worden gebracht is in de grote haven Klang. Want zo redeneren de Maleiers, alleen daar komen auto's het land binnen. Hetgeen uiteraard niet zo is...

                      JPJ vertelde dus doodleuk dat ik geen kenteken kon krijgen zonder NIKI en dat ik het dus moest uitzoeken met de Douane. Dus ik weer naar de (lokale) Douane van de lokale container terminal die onze auto had ingeklaard. Zij waren erg hulpvaardig en vertelde dat ik naar het hoofdkantoor van de JPJ in Putrajaya had te gaan. Putrajaya is de administratieve overheidsstad net buiten KL, een half uurtje rijden...

                      Les 11 - JPJ headquarters Putrajaya
                      Prachtig ruime 'stad' Putrajaya, meer een groot kantoren complex. Makkelijk te vinden en ik op weg naar mijn contactpersoon daar, naam gekregen van Douane. Even wachten in de wachtkamer en na een half uurtje aan de beurt. Bij het Hoofd van JPJ Technische Keuringen himself. Verhaal gehouden, aardige man. Hij vertelde me weinig te kunnen doen omdat i?
                      CAT_ID 
                      ?FORUM_ID 
                      ?TOPIC_ID 
                      ?REPLY_ID 
                      ?R_MAIL ?R_AUTHO R 
                      ?R_MESSAGE ???R_DATE ?R_IP ?R_STATUS ?R_LAST_EDIT ?R_LAST_EDITBY
                      
                      ?R_SIG ? ??????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????ž?? ?????? ??????????????????????????????????????????•??????? ??????????•??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????,???? ,?1 k wel degelijk naar de haven moest om de auto te laten zien en in het NIKI systeem te laten brengen.
                      Hij maakt een afspraak voor me, belt met de haven/Douane. Na afloop van het gesprek zegt hij: 'weet je wat, ik help je zelf wel even'. Dus wij naar beneden, hij checkt chassis- en motornummer(!) en ik krijg een prachtig formulier met stempels en parafen. Ondertussen wil hij ook nog de Targa kopen...


                      JPJ, Putrajaya

                      Les 12 - Terug naar JPJ
                      Met mijn Putrajaya formulier terug naar JPJ. Dezelfde mevrouw bekijkt het formulier, checkt het NIKI systeem en... niets. Na veel heen en weer gepraat en achteraf onjuiste info van mij,blijkt dat het Putrajaya formulier helemaal geen NIKI verhaal is maar een TYPE-goedkeuring voor een Porsche 912. Op zich een heel handig formulier omdat zonder type goedkeuring je ook voor gesloten deuren komt te staan... maar nog steeds geen NIKI vermelding. Na bijna de JPJ dame (onterecht) over de balie te hebben gehaald, toch maar op weg naar de haven...

                      Les 13 - Port Klang
                      Port Klang is dus waar 'alle' auto's het land binnen komen en het NIKI systeem is. Het kantoor daar vinden was nog niet zo makkelijk. Ik naar binnen, ze wisten dat ik zou komen (afspraak van Putrajaya), ik het verhaal nog een keer verteld. Het hoofd van dat kantoor wist me te vertellen dat ze inderdaad de NIKI afhandeling doen maar daarvoor moesten ze wel even de auto keuren... Nog een keer mijn 'motornummer' verdedigen. Dus de Targa daar de brug op, drie keurmeesters kijken. En ze doen er nogal lang over. Het 'motornummer' staat dan ook wel op een hele vreemde plek... Toch de auto weer van de brug af en ik naar kantoor. geen boe of bah over de keuring. Ik zag het lijk alweer drijven. Wachten op kantoor, half uurtje...
                      En daar kwam het over de balie: mijn inschrijving in het NIKI systeem... Fffff... was even zweten.

                      Les 14 - Terug naar JPJ
                      Nu moet alles in orde zijn. De JPJ dame was al weer blij dat we er waren voor de derde keer. Ze maakt de papieren in orde. Maar er is een probleempje. Het geval wil dat de AP altijd op naam heeft gestaan van de AP-man en daarmee ook de eigendom van de auto... (!?) Beetje tricky, maar dat hebben we altijd geweten. We hebben daarom ook na de inklaring van de auto een overeenkomstje gekregen van de AP-man dat de auto weer op onze naam staat. Echter op dit formulier staat nog het oude/foute motornummer en dat kan niet volgens JPJ. We moeten dus voor een nieuw overdrachtdocument zorgen, hoe hoog of laag we ook springen...

                      Les 15 - Scannen voor gevorderden
                      We hebben niet echt zin om terug te gaan naar de AP-man. Enerzijds omdat hij helemaal aan de ander kant van de stad zit. Overdag zeker bijna een uur rijden en anderzijds omdat we gewoon een kenteken willen. Rudy is niet voor een gat te vangen. We gaan naar een vriend van hem in de stad, daar scannen ze het document in, wissen het foute nummer, printen de boel uit en een handtekening er onder . Klaar. Wij terug naar de JPJ.

                      Les 16 - Terug naar JPJ
                      Voor de vierde keer melden we ons bij het kantoor. Omdat we dezelfde mevrouw hebben en ze weet dat we terug zijn gegaan voor een nieuw formulier, bekijkt ze ons nieuwe formulier niet eens. Alles is nu geregeld. Het stomme is dus hier dat als iets niet klopt, je gewoon eerst een hoop stennis moet maken, dan toch weg gaan en later terug komen. Ze verwachten dan blijkbaar dat je het opnieuw hebt geregeld en het nu dus wel goed is...

                      Ondertussen moet je naar buiten naar een loketje waar een aantal televisies staan. Op deze schermen komen allemaal nummers voorbij: kentekens. Voor deze schermen staan tientallen, vooral Chinezen 'mooie' nummers uit te zoeken. Eenvoudig gezegd beginnen ze elke maand opnieuw met letter en cijfers. Deste later in de maand, deste meer cijfers op je kenteken. Je gaat naar het loket zegt welk nummer je wil en betaalt. Nu had ik het wel gehad met de JPJ dus erg veel geduld om een speciaal nummer uit te zoeken was er niet. Dus ik heb het eerste de beste nummer gekozen wat op 912 eindigt: WPF4912. Ik betaal en Rudy zegt: 'goedkoop nummer'. Ik zeg: 'Hoezo goedkoop nummer?'. En dan blijkt dat elk nummer een andere prijs heeft. Dit is dus een overheidsorgaan dat per nummer een andere prijs vraagt. Het is vooral een Chinees iets. 2 en 8 zijn geluksnummers, 4 is De Dood. Dus als je een mooi nummer wil, betaal je. Het schijnt dat kentekens met 888 voor meer dan 10.000 euro verkocht worden.
                      Maar we hebben een nummer, gaan terug naar de andere balie en krijgen ons kentekenbewijs. Officieel en geheel op mijn naam, haleluja... weer een auto op de Maleise wegen.

                      Dit was heel beknopt hetgeen we hebben moeten doen om de Targa op de weg te krijgen. Alles bij elkaar bijna vijf maanden werk. Sommige zaken hadden een stuk eenvoudiger gekund, zoals het hebben van een echt motornummer en bijvoorbeeld weten dat je een NIKI inschrijving nodig hebt. Dus de volgende auto wordt een stuk sneller afgehandeld, we hebben nog een witte Coupe in Nederland staan...



                      Comment


                      • #12
                        Barwaut, wat een verhaal.

                        Ik heb toch moeten lachen hoe vervelend die hele procedure is geweest. Het beste vermaak is leedvermaak zeggen ze ook wel eens.
                        Porsche 911 | 1968

                        Comment


                        • #13
                          Barwaut, wat een verhaal.

                          Ik heb toch moeten lachen hoe vervelend die hele procedure is geweest. Het beste vermaak is leedvermaak zeggen ze ook wel eens.
                          Porsche 911 | 1968

                          Comment


                          • #14
                            Tsja, toen de Targa uit de States kwam had ik 'r binnen een halve dag op kenteken en op de weg... RDW, zooooo kan het oooooook...

                            Comment


                            • #15
                              Tsja, toen de Targa uit de States kwam had ik 'r binnen een halve dag op kenteken en op de weg... RDW, zooooo kan het oooooook...

                              Comment

                              Working...
                              X